door Jim Friederich
De Rotterdamse CDA-wethouder Sven de Langen heeft de woede van bewoners uit Lombardijen op zijn hals gehaald. De gemeente Rotterdam wil een voormalig gebouw voor geestelijk gehandicapten omvormen naar een opvang voor drugs- en alcoholverslaafden. Ook de gebiedscommissie is woedend. Die moest het nieuws per toeval vernemen, doordat de wethouder de gemeenteraad over zijn plannen informeerde. ‘Schandalig’, vindt de gebiedscommissie.
Bewoners uit de Zeno-Platobuurt zouden donderdag per brief door de gemeente Rotterdam geïnformeerd zijn, maar lang niet iedereen heeft die informatie ontvangen. Inmiddels zijn zij een petitie gestart om de komst ervan tegen te houden. Ook is er door omwonenden een brandbrief naar de wethouder en burgemeester Aboutaleb gestuurd.
Het Hippiashof, zoals het gebouw heet, moet voor drie jaar onderdak bieden aan alcohol- en drugsverslaafden. De bewoners vrezen echter dat het voor een langere periode zal zijn.
Advies
De gebiedscommissie IJsselmonde is enige tijd geleden door zorginstelling Antes op de hoogte gesteld van het voornemen, maar adviseerde daarop negatief. ‘’Wij zijn unaniem met vijftien leden tot een zeer gedegen advies gekomen dat onderbouwd is met goede argumenten’’, aldus Luuk Wilson, hij zit namens Leefbaar Rotterdam in de gebiedscommissie.
‘’We werden dan ook overvallen toen we hoorden dat de plannen doorgaan. We zouden erover door de gemeente per brief geïnformeerd zijn, maar dat slaat echt helemaal nergens op. Normaal werk je vertrouwelijk in dit soort processen. Als de uitkomst dan bekend is word je daarover geïnformeerd. Pas als dat gebeurd is, maak je je besluit openbaar. Wellicht had ik die brief van de wethouder pas maandag in mijn brievenbus gevonden.’’ Een belletje had volgens Wilson dus op zijn plaats geweest. ‘’Het stadsbestuur mag ons advies negeren, maar laat dan op zijn minst even weten op basis van welke argumenten je dat doet. In de brief die we van de wethouder gekregen hebben wordt niet in gegaan op onze onderbouwing.’’
Achtertuin
In Lombardijen zijn volgens de commissie al genoeg opvanglocaties voor specifieke doelgroepen. Ook bestaat er de vrees dat het de komst van drugsdealers aantrekt. Verder zouden er nog een hoop onduidelijkheden zijn. Gebiedscommissielid Wilson vindt dat een plafond bereikt is: ‘’Als je een paraplu over dit gedeelte van Lombardijen zou leggen, kom je tot een complete zorgboulevard. Laat de wethouder deze opvang maar lekker in zijn achtertuin zetten. Genoeg groen daar.’’
Voorlopig lijkt De Langen zijn plannen door te willen zetten: ‘’Omdat het gebied in IJsselmonde oranje is gekleurd, zullen we hier geen permanente voorziening plaatsen, maar kiezen we nadrukkelijk voor slechts een tijdelijke locatie’’, aldus de wethouder.
‘’Ondanks het feit dat deze tijdelijke locatie weer zal verdwijnen nemen wij de vraagstukken rondom kwetsbare personen serieus en willen we daar graag aan de hand van het plan van aanpak kwetsbare Rotterdammers nader invulling aan geven. De aanwezigheid van Antes in de wijk kan hier naar onze verwachting een positieve bijdrage aan leveren.’’
De CDA-wethouder zegt de plannen verder te willen vormgeven in overleg met de gebiedscommissie IJsselmonde.